JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arbeta säkert med isocyanater

Nedsatt lungfunktion, astma och hudeksem är hälsoproblem som kan drabba personer som arbetar med isocyanater. Ämnet används främst för tillverkning av polyuretanplast men förekommer även i elektronikindustrin vid gjutning, limning och lödning på kretskort. Den ideella organisationen Prevent har tagit fram ett faktablad som förklarar hur man minimerar riskerna.

Isocyanater används främst för tillverkning av polyuretanplast (PUR). Ämnet finns också i PUR-baserade lacker, limmer, färger och tätningsmassor. Vid upphettning av PUR kan isocyanater bildas och spridas i ånga eller rök. Det kan till exempel ske vid heta arbeten som skärning, slipning, svetsning och lödning i PUR-lackerad plåt. Inom elektronikindustrin finns risk för att exponeras för isocyanater vid arbetsmoment som gjutning, limning och lödning på kretskort.

Personer som kommer i kontakt med isocyanater kan drabbas av hälsoproblem som nedsatt lungfunktion, astma och hudeksem men även mer allmänna besvär som snuva, hosta, huvudvärk och irritation i ögon och luftvägar förekommer.

Arbetstagare som riskerar att utsättas för isocyanater ska ges information och utbildning. Vilka moment som är relevanta för utbildningen kan man läsa om i faktabladet från Prevent.

Här kan man också få reda på vilka medicinska kontroller som krävs för arbete med isocyanater, och vilka föreskrifter från Arbetsmiljöverket som är tillämpliga.

Det går att vidta en rad åtgärder för att förebygga eller minimera exponeringen av isocyanater. I vissa fall kan man använda alternativa produkter, det går också att kapsla in arbetet, ha olika ventilationslösningar och förhindra spridning till verktyg, ytor och kläder.

Faktabladet tar också upp när personlig skyddsutrustning krävs och vilken utrustning som ska användas.

”Arbeta säkert med isocyanater-elektronikindustrin” bygger på den senaste forskningen och är framtaget tillsammans med forskare och experter på området. Prevent är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

Faktabladet finns att ladda ned kostnadsfritt på Prevents webbplats: (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)