JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige subventionerar solbatterier 

Upp till 60 procent eller 50 000 kronor bjuder staten på om du investerar i batterier för att lagra din solel. Det beslutade Sveriges regering igår. När Tyskland införde motsvarade system exploderade marknaden för hembatterier.

Typtillämpningen för batterilager för ett hushåll är att ta tillvara på solel för att kunna konsumera den när den behövs. Det kallas att prosumera, konsumera det man producerar. Andra tillämpningar är att möta effekttoppar, sänka säkringar, optimera elhandel och skydda mot strömavbrott.

Bidraget gäller retroaktivt för installationer som inleddes i år och gäller fortsättningsvis för installationer som slutförs fram till 2019. Länsstyrelserna hanterar ansökningarna, liksom de idag hanterar investeringsstödet för solceller.

– Det här är en början, säger Sveriges energiminister Ibrahim Baylan i tidningen Ny Tekniks nätupplaga.

– Småskaliga nätanslutna energilager för el är ett relativt nytt produktområde och vi vill gärna bidra till en utveckling av området, som kommer att vara viktigt i framtidens smarta och flexibla elnät.

Pengarna hämtas ur en pott på 175 miljoner kronor. Ur samma pott finansieras Energimyndighetens insatser kring kommersialisering och utveckling av teknik för energilagring.

Om utvecklingen fortsätter som nu är det här ett billigt regeringsbeslut. Under det senaste året installerade bara i storleksordningen ett dussin svenska hushåll batterilager för sina solceller. 

I Tyskland är siffran cirka 15 000, och växande. Skillnaden har flera orsaker – elpris, energibalans, solinstrålning, subventioner, attityder, trender. Men det som satte skjuts på det tyska intresset var subventioner av det slag som Sverige nu inför.

80 procent av tyska hushåll med batterilager uppger att de skaffar dem för att det lönar sig. 20 procent för att de vill försäkra sig mot elavbrott.

Totalt har 43 000 statligt subventionerade solcellssystem med batterilager installerats i Tyskland sedan 2013. I fjol ingick batterilager i 41 procent av alla nya solcellinstallationer, upp från 14 procent året innan. Och tillväxten fortsätter: 19 328 ansökninar om subventioner godkändes i fjol

I Tyskland motiverades subventionerna bland annat med att infrastrukturen var orolig över att den inte skulle orka ta emot all el som köptes tillbaka från tyska hushåll. Subventionerade installationer får mata tillbaka högst hälften av elen de alstrar.

I Sverige har det hittills varit klart lönsammare att sälja tillbaka överskottsel till elbolaget. Egna batterier har varit lönsamma huvudsakligen för icke nätanslutna fastigheter, som sommarstugor, och sådana kan inte få det nya svenska bidraget. 

I oktobernumret av magasinet Elektroniktidningen intervjuar vi göteborgsföretaget Box of Energy, som hade anledning att fira igår – företaget installerar hembatterier på den nordiska marknaden. Du kan prenumerera gratis på tidningen här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)