JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett steg mot standard för maskinkommunikation

Branschorganisationen IPC tog i vintras initiativ att standardisera kommunikation mellan maskiner i en ytmonteringslina. Nu finns de första resultaten som ska göra det enklare att realisera visionerna i Industri 4.0.

Det finns visserligen redan standarder som IPC-2541, eller ”Generic Requirements for Electronics Manufacturing Shop-Floor Equipment Communication Messages” CAMX, är en standard för att utbyta data mellan maskiner. CAMX antogs 2001 och räcker inte för Industri 4.0 enligt IPC. 

Organisationens arbetsgrupp 2-13 (Shop Floor Communications Subcommittee) vill ta fram en miniminivå för de data som nya maskiner, programvara och andra delar som används i en produktionslina. Tanken är att Connected Factory Exchange eller CFX ska fungera automatiskt för ny utrustning.

I ett första steg har kommittén tagit in synpunkter på vilka data som måste vara med i CFX och hur dessa ska levereras av utrustningen.

Ett företag som redan kommit långt är kontraktstillverkaren Flex. Företaget ska dela med sig av erfarenheterna liksom vilka data och i vilket format de levereras med förhoppningen att det kan ligga till grund för en standard.

IPC räknar med att presentera ett första förslag till CFX den amerikanska produktionsmässan Apex i februari nästa år.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)