JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett band som kan rädda liv

Ett armband som mäter glukosnivån i blodet är vad amerikanska Alertgy arbetar intensivt med att ta fram. Förhoppningen är att inom ett år kunna släppa en produkt som hjälper diabetiker att leva utan ständig risk för sitt liv, samtidigt som personer i riskzonen inte utvecklar diabetes.

Mark Rippen

– Anledningen till att jag började utveckla detta var att min fru nästan hamnade i koma på natten. Jag vaknade, men hade jag inte gjort det hade hon varit död idag, berättar Mark Rippen, grundare av och vd på Alertgy.

Företaget använder dielektrisk spektroskopi för att titta på glukossignaturer i blodet. Det ger ett mått på blodsockernivån. En frisk person håller sig inom en viss region, medan en diabetiker riskerar att gå utanför när hen äter eller glömmer bort att äta.

John Hubert

– Om värdet blir för högt kan du få en stroke och blir det för lågt kan du hamna i koma, säger John Hubert, produktansvarig på företaget.

Alertgy vill ännu inte avslöja allt för många detaljer kring sin mätmetod. Men med hjälp av ett magnetfält med väldigt låg energi och låg frekvens går det att avgöra glukosnivån i blodet hos en individ.

– Du kan likna det vid en magnetkamera. Skillnaden är att MRI använder ett väldigt starkt magnetiskt fält som interagerar med kroppen. Vi gör detsamma, men vi har ett väldigt svagt fält, säger Mark Rippen.

Hittills har en första produktgeneration konstruerats, kallad AlertgyCGM. Den är relativt stor och går i skrivande stund igenom kliniska tester. Förhoppningen är att den ska vara FDA-godkänd inom det närmaste halvåret.

Därefter tar fas två fart – då ska AlertgyCGM krympa till ett cirka 25 mm brett band, med en liten display, som kan bäras runt handleden.

– Med vårt armband kommer du att kunna kontrollera att du hela tiden håller dig inom rätt värde på blodsocker. Det hjälper diabetiker, men kan också göra att personer som har så kallade pre-diabetes aldrig utvecklar sjukdomen eller att den skjuts på framtiden, säger John Hubert.

Idag använder cirka 90 procent av alla diabetiker en teknik som funnits närmare 30 år för att hålla koll på sin sjukdom. Ett stick i fingret ger lite blod som placeras i en mätare, som ger ett mätvärde. En diabetiker kan bli ordinerat att göra tio fingerstick per dag.

Diabetes – en folksjukdom

Det finns tre typer av diabetes typ 1, typ 2 och så kallad prediabetes. Det sistnämnda är personer som ligger något utanför normalvärden, men som inte har förstått varför de till exempel är trötta. De har ökad risk för att utveckla typ 2-diabetes. Ofta upptäcks prediabetes först när en individ drabbas av hjärtinfarkt eller annat livshotande tillstånd.

Alertgy riktar in sig mot typ 2-diabetes och prediabetes.
Idag finns det, enligt Alertgy, 422 miljoner diabetiker i världen. Om 20 år väntas den siffran vara uppe i 640 miljoner. Samtidigt är diabetes en gömd sjukdom. En tredjedel av den amerikanska befolkningen anses ha förstadiet till diabetes.

I Sverige har 1 av 25 enligt statistik typ 2-diabetes. Det gör diabetes till en av våra vanligaste sjukdomar.

 Det ger bara ett mätvärde. Du ser ingen trenden, om värdet är på väg upp eller ner, så du kan inte avgöra om du bör äta mer eller inte alls. Dessutom blir fingrarna förstörda.

Som komplement till armbandet hållet Alertgy på att utveckla en mobilapp som kommunicerar med bandet via Bluetooth. Då kan du programmera den att exempelvis skicka ett meddelande när användarens glukosnivå i blodet blir för högt eller lågt.

– Om du till exempel ger bandet till dina gamla föräldrar kan du låta appen ringa dig, men också någon inom sjukvården eller någon annan.

Produktgenerationen beskriven ovan väntas nå marknaden om cirka ett och ett halvt år. Den ska konstrueras kring kretsar som finns tillgängliga som standard.

– Därefter vill vi ta ett steg till och utveckla en asic som ger en väldigt billig och energisnål lösning, säger John Hubert.

Innan vi skiljs åt berättar Mark Rippen om hur han i början av utvecklingsarbetet upptäckt att han själv är diabetiker.

– Min pappa var diabetiker så jag tänkte att det kanske var bra att testa. Jag drack en stor söt läsk och åt två munkar, och mitt blodsockervärde sköt i höjden, säger han, och adderar:

– Jag ringde min läkare och berättade hur det var. Han sa bara att det inte är sant – att jag inte är läkare och att jag inte kan testa mig själv. Då bad jag honom om ursäkt, men påpekade att han har fel. Och det hade han, skrattar Mark Rippen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)